graniastosłupy
Jankenpyon: Rozwiązałam wszystkie zadania na stronie z graniastosłupami, ale nie umiem,albo nie jestem
pewna wyników, takich trzech :
1. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma długość 12 i nachylona
jest do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości 8 nachylona jest do podtsawy
pod katem 45 stopni. Oblicz pole powierzchni i objetosc, oraz sinus kąta jaki tworzy przekątna
ściany bocznej.
3. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości wynosi 60, a pole powierzchni 144.
Oblicz wymiary graniastosłupa.
Prosiłabym o pomoc ;3
22 sie 15:14
Krystek: 8a+4b=60 (jeżeli wszystkich krawedzi)
2a2+4ab=144(jeżeli Pc)
22 sie 15:32
Jankenpyon: dzięki wielkie, zaraz to ogarnę.
Czekam jeszcze, może ktos podpowie mi w tych dwóch pierwszych ;3
22 sie 15:45
Krystek:
22 sie 16:03
Krystek:
22 sie 16:06
Janek191:

z.1
α = 30
o
Mamy
| h | | 1 | |
| = sin α = sin 30o = |
| |
| 12 | | 2 | |
więc
h = 6
=====
| a | | √3 | |
| = cos 30o = |
| ⇒ 2a = 12 √3 |
| 12 | | 2 | |
a = 6
√3 ⇒ a
2 = 36*3
========
| | a2√3 | | 36*3 √3 | |
Pc = 2 Pp + Pb = 2 * |
| + 3 a*h = |
| + 3*6√3*6 = |
| | 4 | | 2 | |
= 54
√3 + 108
√3 = 162
√3
============================
| | a2 √3 | | 36*3*√3 | |
V = Pp*h = |
| *h = |
| * 6 = 162 √3 |
| | 4 | | 4 | |
=======================================
22 sie 16:14
Jankenpyon: Dziękuję bardzo.
Stanełam w drugim zadaniu. Obliczyłam, że wysokość wynosi 4√2, i nie wiem co dalej ? Mam
przekątną graniastosłupa, jego podstawy i wysokość, jak to wykorzystać, żeby rozwiązać zadanie
? ;c
22 sie 17:36
Jankenpyon: jest ktos jeszcze? Pilne ;l
22 sie 22:46
Eta:

H= 4
√2 , a= 4
V=..........
22 sie 23:08
Jankenpyon: Wielkie dzięki
22 sie 23:57