Oblicz granicę ciągu
Beata: Czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać to zadanie? powinno wyjść: 1
limn→∞ √n10−2n2+2 =
22 sie 15:00
Bogdan:
Pierwiastek którego jest stopnia? Drugiego (bo tak napisałaś)?
22 sie 15:08
Piotr 10: Na pewno nie jest to wynik 1. MI wychodzi ∞
22 sie 15:08
Janek191:
Czy an = n√ n10 − 2 n2 + 2 ?
22 sie 15:10
Beata: tak, jest stopnia drugiego. Jest to zadanie z książki i w odpowiedziach jest 1.
22 sie 15:11
razor:
lim √n10−2n2+2 = ∞
lim n√n10−2n2+2 = 1
22 sie 15:20
Beata: być może jest to błąd w książce, dziękuje za pomoc
22 sie 15:27