| −1 | ||
u' = | , v = x | |
| √1 − x2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
∫ x arccos x dx = ( | x2 − | ) arccos x − | x √1 − x2 + C | |||
| 2 | 4 | 4 |
| x2 | ||
zgadza te co podałeś, ale v= | , a v'=x i nie idzie tak prosto.. | |
| 2 |
| dx | x2 | |||
du = − | v =∫xdx = | |||
| √1−x2 | 2 |
| x2 | 1 | xxdx | ||||
..= | arccosx + | ∫ | = .. | |||
| 2 | 2 | √1−x2 |
| tdt | ||
dx = − | ||
| √1−t2 |
| 1 | 1 − t2 | tdt | 1 | 1 | ||||
∫ | = − | ∫√1−t2dt = − | (t√1−t2 + arcsint) = | |||||
| 2 | t | √1−t2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
=− | (x√1−x2 + arcsin√1−x2) = − | (x√1−x2 + arccosx) | ||
| 4 | 4 |
| x2 | 1 | 1 | ||||
..= | arccosx − | x√1−x2 − | arccosx = | |||
| 2 | 4 | 4 |
| x2 | 1 | x | ||||
= ( | − | )arccosx − | √1−x2 + C | |||
| 2 | 4 | 4 |
Pokazałem rozwiązanie całki ∫arccosx dx, a nie ∫x*arccosx dx, sygnalizowałem sposób
rozwiązywania całek z arcusami