narysuj wykres
anaaa: Narysuj przykładowy wykres funkcji liniowej , do której należy punkt A=(0,−3) i która dla
argumentów z przedziału (−∞;−2) przyjmuje wartości dodatnie.Napisz wzór tej funkcji.
22 sie 13:13
anaaa: chodzi mi o to że nie wie jak narysować wykres
22 sie 13:22
anaaa: nie wiem
22 sie 13:22
Janek191:
A = ( 0 ; − 3)
f(x) > 0 ⇔ x ∊ ( − ∞ ; − 2) , czyli prosta przecina oś OX w punkcie B = ( − 2 ; 0)
y = a x + b oraz A = ( 0 ; − 3) , B = ( − 2; 0)
Wykres to prosta AB :
22 sie 13:33
Janek191:

y = a x + b
− 3 = a*0 + b = b
0 = a*( − 2)+ b = − 2 a + b
−−−−−−−−
0 = − 2 a − 3 ⇒ 2 a = − 3 ⇒ a = − 1,5
więc
y = − 1,5 x − 3
============
22 sie 13:44
anaaa: Dzięki
22 sie 13:45