Oblicz pierwiastek:
kamczatka: Oblicz pierwiastek:
√−7 + 24i = ?
z = √−7 + 24i /()2
x2 + 2xyi + i2y2 = −7 + 24i
x2 + 2xyi − y2 = −7 + 24i
Układ równań:
x2 − y2 = − 7
2xy = 24
do 1 równania dodaję trzecie równanie:
x2 − y2 = −7
+x2 + y2 = √(−7)2 + 242
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=2x2 = −7 + 25
22 = 18
x2 = 9
x = 3 v x = −3
podstawiam x = 3 do x2 − y2 = −7
9 − y2 = −7
y2 = 16
y = 4 v y = −4
I chciałem spytać czy wynik to:
3 + 4i v 3 − 4i
bo −3 nie może być bo to nie jest liczba rzeczywista ?
22 sie 12:56
ICSP: x = −3 nie jest liczbą rzeczywistą ?!
22 sie 12:58
Karl: −3 sama w sobie jest liczbą rzeczywistą
22 sie 12:59
kamczatka: to jak zapisać wynik tych moich obliczeń
bo jest x = 3 v x = −3
y = 4 v y = −4
i nie wiem jak to prawidłowo zapisać w wyniku, bo by były 4 rozwiązania a powinny 2 być ?
22 sie 13:03
ICSP: Spójrz na drugie równanie i dobierz dwa prawidłowe.
22 sie 13:04
kamczatka: jak do drugiego równania x2 + y2 = √(−7)2 + 242
podstawię x = 3 to y2 też wyjdzie = 16
22 sie 13:07
ICSP: drugiego
22 sie 13:09
kamczatka: wyszło
22 sie 13:11
Janek191:
Dokończenie :
x = − 3 lub x = 3
więc
| | 12 | | 12 | |
y = |
| = − 4 lub y = |
| = 4 |
| | −3 | | 3 | |
z
0 = − 3 − 4 i
z
1 = 3 + 4 i
===========
spr.
( − 3 − 4 i)
2 = 9 + 24 i + 16 i
2 = 9 − 16 + 24 i = − 7 + 24 i
( 3 + 4 i)
2 = 9 + 24 i + 16 i
2 = 9 − 16 + 24 i = − 7 + 24 i
22 sie 13:17
Janek191:
Dokończenie :
x = − 3 lub x = 3
więc
| | 12 | | 12 | |
y = |
| = − 4 lub y = |
| = 4 |
| | −3 | | 3 | |
z
0 = − 3 − 4 i
z
1 = 3 + 4 i
===========
spr.
( − 3 − 4 i)
2 = 9 + 24 i + 16 i
2 = 9 − 16 + 24 i = − 7 + 24 i
( 3 + 4 i)
2 = 9 + 24 i + 16 i
2 = 9 − 16 + 24 i = − 7 + 24 i
22 sie 13:17