Dla jakich m istnieją rozwiązania równania
Karl: √3*sinx+cosx=m
22 sie 12:54
ICSP: Dla m ∊ [−2;2]
22 sie 12:56
Karl: ale.... jak do tego doszedłeś?
22 sie 12:57
Piotr 10: ICSP na pewno
22 sie 12:59
ICSP: | | √3 | | 1 | | π | |
√3 sinx + cosx = 2 * [ |
| sinx + |
| cosx ] = 2 * [ sinx * cos( |
| ) + cosx * |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
Dalej już prosto.
22 sie 13:01
Karl: okej, dzięki
22 sie 13:04
pigor: ..., np. tak:
√3sinx+cosx=m ⇔ tg60
osinx+cosx=m /*cos60
o=
12 ⇔
⇔ sin60
osinx+cosxcos60
o=
12m ⇔
cos(x−60o)= 12m ⇒
⇒ |cos(x−60
o)|≤1 ⇒ |
12m|≤1 ⇔ |m|≤2 ⇔
−2≤m≤2 ⇔
m∊[−2;2] .
22 sie 13:05
Kyrtap31: pigor wzór
22 sie 19:36
PW: Kyrtap31, pigor nie myli się, to jest ten sam wynik co u ICSP:
cos(x−60°) = sin(90°+x−60°) = sin(x+30°)
22 sie 19:50
pigor: ..., i czyż matma nie jest fajna

; dzięki i wszystko jasne; pozdrawiam .
22 sie 19:59