macierz
zadanie:
Dla jakiej wartosci parametru t elementy p
1, p
2, p
3, p
4 ∊ M
2x2 sa liniowo niezalezne?
jakies podpowiedzi?
22 sie 01:30
zadanie: ?
22 sie 10:14
Maslanek: Jeżeli istnieje taka wartość, to z definicji liniowej niezależności musi być, że jeśli tylko
α*p
1+β*p
2+γ*p
3+δ*p
4=0, to jest α=β=γ=δ=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Masz źle zdefiniowaną należność p
1, p
2, p
3, p
4 do zbioru
22 sie 10:57
Maslanek: Aha. Zero w pierwszej równości oznacza element neutralny danego zbioru (u Ciebie M2x3)
22 sie 10:57
zadanie: dziekuje
22 sie 11:00
Maslanek: Jeżeli nie machnąłem się w obliczeniach i w ich interpretacji, to dla t≠3 mamy liniową
niezalezność
22 sie 11:10
Maslanek: Nie machnałem się raczej
22 sie 11:16