POmocy pomocy !!
dwunastka: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o polu 100√3 cm2 i kacie przy podstawie 60 stopni .
Oblicz objętosć i pole powierzchni bocznej stożka podobnego do danego w skali k=2 .
9 lis 17:28
Aza:
Ten przekrój jest trójkątem równobocznym o boku "a"
( bo wszystkie kąty mają po 60
o
to: r=
a2
| | a√3 | |
tworząca : l = a .......... H = |
|
|
| | 2 | |
| | a2√3 | |
|
| = 100√3 => a2 = 400 => a = 20 cm
|
| | 4 | |
teraz już z "górki" :
r= 10 cm l = 20 cm H= 10
√3
stożek podobny w skali k= 2 ma wymiary:
r
1= 2*r = 20 cm H
1= 2*H= 20
√3 l
1 = 2*20 = 40 cm
Podstaw do wzorów:
V =
13πr
12*H
1 =....... dokończ
P
b = πr
1*l
1 =.......... dokończ
9 lis 17:48
dwunastka: dziękuje bardzo

9 lis 17:54
Aza:

9 lis 18:00
dwunastka: Pole powierzchni jednej z dwóch kul jest równe 12 dm2 , a drugie 768 cm2 . Znajdź
stosunek objetosci kuli większej do objętości kuli mniejszej.
a co myślisz o tym zadaniu ? bo też mi nei wychodzi ?
9 lis 18:12
dwunastka: Pole powierzchni jednej z dwóch kul jest równe 12 dm2 , a drugie 768 cm2 . Znajdź
stosunek objetosci kuli większej do objętości kuli mniejszej.
a co myślisz o tym zadaniu ? bo też mi nei wychodzi ?
9 lis 18:13