Rozwiąż równania wyznaczając niewiadomą z:
kamczatka: Rozwiąż równania wyznaczając niewiadomą z:
|z|i + Rez + Imz = 2i
(√x2 + y2)i + x + y = 2i
Układ równań:
√x2 + y2 = 2
x + y = 0
i dalej nie wychodzi
21 sie 21:16
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
21 sie 21:24
kamczatka: x + y = 0 więc nie mogę rozwiązać tego układu, czy źle coś zrobiłem ?
21 sie 21:24
sushi_gg6397228:
masz uklad rownan, wiec licz
nigdzie nie jest powiedziane, ze nie moga byc liczby ujemne lub "inne brzydkie"
21 sie 21:26
zombi: x+y = 0, czyli x2+y2+2xy = 0
ale x2+y2 = 4, wobec tego xy = −2 i x+y = 0, czyli x = −y i xy = −2, czyli x2 = 2, wobec
tego
x=√2, y=−√2
21 sie 21:30
kamczatka: dzięki wielkie
21 sie 21:34
kamczatka: czemu x2 = 2 ?
22 sie 12:04
Godzio:
x = −y wstawiamy do
xy = − 2 i mamy −x2 = −2 ⇒ x2 = 2
22 sie 12:06
kamczatka: x = −y
podstawiam do:
xy = −2
więc:
−y*y = −2
−y2 = −2 ?*(−1)
y2 = 2
y = √2
22 sie 12:09
kamczatka: czyli dla mnie wyszło x = −√2 y = √2
i jest taka odpowiedź z = −√2 + √2i
ale jest jeszcze druga odpowiedź z = √2 − √2i
jak ją wyliczyć ?
22 sie 12:12
kamczatka: trzeba najpierw podstawić y = −x a potem x = −y ?
i wtedy wyjdą dwie odpowiedzi:
z = −√2 + √2i v z = √2 − √2i
22 sie 12:14
Godzio:
y2 = 2 to y = √2 lub y = −√2
22 sie 12:20