hopihpoih
zombi: A,B⊂R
niech A+B = {a+b: a∊A, b∊B}.
Pokazać, że zbiór A+B jest ograniczony z góry oraz sup(A+B) = sup(A) + sup(B), jeśli zbiory A,B
są niepuste i ograniczone z góry.
Jak to ładnie, formalnie pokazać?
21 sie 20:51
zombi: Niech M1 = sup(A), M2 = sup(B).
Dla każdego c∊A+B istnieje takie a i b, że c=a+b. Z drugiej strony mamy, że
a+b ≤ M1+M2 ⇔ c ≤ M1 + M2, wobec tego zbiór A+B jest ograniczony z góry przez M1 + M2,
czyli sup(A+B) = sup(A) + sup(B) cos takiego moze byc?
21 sie 21:04
Trivial: Może być.
21 sie 22:46
Trivial: Albo nie wiem. Jaka jest definicja supremum − trzeba pewnie z niej skorzystać.
21 sie 22:49
zombi: a w rozwiązaniu książkowym dodali jeszcze coś takiego, pytanie moje po co?
"Ustalmy teraz dowolne ε>0 i dobierzmy a
1∊A i b
1∊B takie, że
| | ε | | ε | |
sup(A)− |
| ≤ a1 i sup(B)− |
| ≤ b1 ⇔ supA+supB−ε ≤ a1 + b1, |
| | 2 | | 2 | |
ale a
1+b
1∊A+B. Tym samym kończymy dowód"
21 sie 22:51
zombi: Aaa to pewnie dlatego ten epsilon wrzucili, żeby z definicją zgodnie.
21 sie 22:52
Trivial: No właśnie chodzi o to, że Twój dowód wykazuje ograniczenie z góry, ale nie supremum − "czyli
sup(A+B) = sup(A) + sup(B)" jest trochę na wiarę.
21 sie 22:55
21 sie 23:02
zombi: Chodzi o tę drugą część. Dobra teraz czaje po co to dodali.
21 sie 23:02