W prostokącie o przekątnej długości 12cm połączono odcinkami środki sąsiednich b
natalia5299: W prostokącie o przekątnej długości 12cm połączono odcinkami środki sąsiednich boków.Otrzymany
romb ma pole równe 12 pierwiastków z 3 cm2
.Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego tego rombu.
21 sie 20:26
Eta:
| | √3 | |
P(rombu) = 62*sinα ⇒ 12√3=36sinα ⇒ sinα= |
| ⇒ α=........ |
| | 2 | |
21 sie 20:44
natalia5299: czyli α=4,5
ale dalej to jak ?
23 sie 18:07
pigor: ..., a więc po małej ...

korekcie
sinus już masz
sinα= 13√3 i α− ostry ⇒
⇒ cos
2α=1−sin
2α=1−
13=
23 ⇒
cosα=13√6 ⇒
⇒ tg
2α=
13*
32=
12 ⇒
tgα=12√2 ⇒
ctgα=√2 .
23 sie 18:48