W trójkącie ABC o polu 12cm2 bok AB ma długość 4cm. Oblicz długość boku AC, jeśl
natalia5299: W trójkącie ABC o polu 12cm2 bok AB ma długość 4cm. Oblicz długość boku AC, jeśli kąt CAB ma
miarę: a) 30 b) 45 c) 60
21 sie 20:03
Eta:
| | 1 | |
P= |
| *a*b*sinα ⇒ b=.......... |
| | 2 | |
podstaw dane .........
21 sie 20:06
natalia5299: nie wiem czy dobrze
12=*4*1/2
bo AB ma 4 cm ale teraz to mi nie wyjdze b z tego
a sin30 stopni to 1/2
21 sie 20:12
21 sie 20:16
natalia5299: dzięki
21 sie 20:18
natalia5299: ale teraz gdy mam obliczone b jak obliczyc to AC
21 sie 20:19
Eta:
No przecież .......... |AC|=b ( bo tak oznaczyłam
21 sie 20:20
natalia5299: faktycznie,ale ja slepa
21 sie 20:23