Kąt alfa jest kątem ostrym oraz cos alfa = 5/13. Oblicz wartość wyrazenia.
natalia5299: Kąt alfa jest kątem ostrym oraz cos alfa = 5/13. Oblicz wartość wyrazenia.
a) (1 − sinα)(1 + sinα)
b) cosα tgα + sinα ctgα.
21 sie 19:58
Eta:
| | 5 | |
a) ...... = 1−sin2α= cos2α= |
| |
| | 13 | |
| | sinα | | cosα | |
b) cosα* |
| +sinα* |
| = sinα+cosα= ........ |
| | cosα | | sinα | |
sinα=
√1−cos2α=
√...............=..........
dokończ
21 sie 20:04
natalia5299: nadal tego nie rozumiem
21 sie 20:07
Eta:
a) wymnóż (1−sinα)(1+sinα)=..........
| | 5 | |
sin2α+cos2α=1 −−− jedynka trygonometryczna ⇒ 1−sin2α= cos2α= ( |
| )2 |
| | 13 | |
| | 5 | |
Zapomniałam dopisać ......... =1−sin2α= cos2α= ( |
| )2=.... |
| | 13 | |
21 sie 20:11
natalia5299: a) (1−sinα)(1+sinα)=. 1−sin2α ale nie wiem co dalej
a b to juz w ogóle ,patrze i nie wiem

21 sie 20:17