czy istnieja kąt ostry α taki że
natalia5299: czy istnieja kąt ostry α taki że
sin α 2√2 przez 3 i cos α 1/3
Próbowałam to rozwiązać jedynką trygonometryczną,ale wynnik wychodzi mi inny ,mmoże ktos mi top
rozpisać ?
21 sie 19:48
razor:
| | 8 | | 1 | |
sin2α + cos2α = |
| + |
| = 1 |
| | 9 | | 9 | |
wniosek?
21 sie 19:54
natalia5299: jak mogłam tak łatwego przykładu nie zrobić,chyba ze stresu już wszystko zapominam,dzięki
wielkie
21 sie 19:56
natalia5299: a jak zrobić kiedy tgα √5−2 i ctg √5+2
23 sie 18:14
kotek:
tgα* ctgα=1
to sprawdzamy: (√5−2)(√5+2)= .......... dokończ
23 sie 18:16
Janek191:
@natalia
Pisz porządnie , bo Twoje zapisy nie mają SENSU !
tg α =
√5 − 2 i ctg α =
√5 + 2
| | 2√2 | | 1 | |
sin α = |
| i cos α = |
| |
| | 3 | | 3 | |
23 sie 18:27
natalia5299: janek191
nie rozumiem skąd wzięły się taki sin i cos
23 sie 18:57
Janek191:
Tak powinno być napisane 21 VIII o 19.48
i 23 VIII o 18.14
23 sie 19:01