Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego, jeśli α (alfa) jest j
natalia5299: Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego, jeśli α (alfa) jest jednym z kątów
ostrych tego trójkąta oraz:
a) tg α = 1/2, a długość przeciwprostokątnej równa jest 10 cm.
b) tg α = 3/2, a długość przeciwprostokątnej równa jest 39 cm.
Może ktos to wytłumaczyć mi ?
21 sie 19:38
Eta:
| | 1 | | 1k | |
a) tgα= |
| = |
| , k>0 |
| | 2 | | 2k | |
k
2+4k
2= 100 ⇒ k
2=20 ⇒ k= 2
√5
|AC|= k=..........
|BC|=2k=.........
b) podobnie ..........
21 sie 19:45
natalia5299: czyli w drugim będzie
tgα 3/2
k2+4k2=1521 nie zaduża tu liczba wyszła ? Ale trzeba przecież podniesc do potęgi
ile będzie k ?
21 sie 19:52
Eta:
2/ 9k2+4k2=1521 ⇒ 13k2=1521 ⇒ k2=117 ⇒ k=3√13
|AC|= 3k=......
|AB|=2k=........
21 sie 19:57
natalia5299: dzięki,myslałam że nie powinna mi wyjsc taka duzą liczba
21 sie 19:59
Eta:
A "dużą kasę" chciałabyś mieć?

Liczba, jak to liczba, może być mała i duża .
21 sie 20:01
niki: T
26 mar 10:23