Pierwiastki 3 stopnia
Marcin: Cześć, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak obliczać pierwiastki 3 stopnia np.
3√36, 3√27
Posiadam także kalkulator naukowy ale za chiny ludowe nie wiem jak to ogarnąć
21 sie 18:34
daras: na piechotę też można

wklepujesz liczbę pod pierwiastkie potem wciskasz klawisz funkcyjny a następnie ten z
pierwiastkiem
najlepeij poczytaj instrukcję obsługi swojego kalkulatora i sprawdź na prostych liczbach
21 sie 18:49
daras: 3√36 ≈3,3 3√27=3
21 sie 18:50
21 sie 18:51
Marcin: A jaki to jest ten przycisk funkcyjny ?
W jaki sposób mogę to obliczyć tak bez kalkulatora ?
21 sie 18:56
Mila:
3√27=3 bo 3*3*3=27
3<3√36<4
na piechotę to metoda prób
3,13=3,1*3,1*3,1=29,791 za mało
3,23=32,768 też za mało
3,33=35,937 może być
3√36≈3,3
21 sie 19:48