Jeszcze jeden przykład
kamczatka: Jeszcze jeden przykład:
Rozwiąż równania wyznaczając niewiadomą z:
|z| + z(z kreską nad z) = 8 + 4i
√x2 + y2 + x − yi = 8 + 4i
układ równań:
√x2 + y2 + x = 8
− y = 4
y = 4
Wstawiłem y do pierwszego równania:
√x2 + 16 + x = 8 / ()2
x2 + 16 +2x(√x2 + 16) + x2 = 64
x2 + 16 + 2x(x + 4) + x2 = 64
4x2 + 8x − 48 = 0
delta wyjdzie < 0, ale ja chyba coś robię nie tak jak trzeba
21 sie 12:02
Godzio:
To jest równanie sprzeczne bo z * ź = |z|2
|z| + |z|2 − 8 = 4i
Po lewej mamy liczby rzeczywiste, po prawej już nie ...
21 sie 12:27
MQ: Lepiej tak:
√x2+16+x=8
√x2+16=8−x
x2+16=64−16x+x2
16x=48
x=3
21 sie 13:32
kamczatka: czyli ten przyklad jest sprzeczny? Bo w odp mam x = 4
21 sie 15:45
ICSP: Godzio źle przeczytał równanie.
21 sie 15:47
MQ: Po prostu w odp. jest błąd, bo 3−4i spełnia to równanie.
21 sie 15:58
kamczatka: ok dzięki
21 sie 16:05
kamczatka: a nie powinienem jeszcze dodać założenia:
8 − x ≥ 0
x ≤ 8
?
21 sie 20:45
kamczatka: ?
21 sie 20:56