całka oznaczona
Dejna: Witam mam problem z pewną całką oznaczoną i nie wiem z której strony ją ugryść
1
∫ x15 √1+3x8dx
0
nie trzeba rozwiązać całej wystarczy mi podstawienie/części reszte policze
21 sie 11:58
pigor: ..,
√1+3x8 = t ⇒ 1+3x
8= t
2 ⇒
x8= 13(t2−1) ⇒
⇒ 8x
7dx=
13*2tdt=
23tdt ⇒
x7dt= 43tdt , zatem
∫ x
15√1+3x8dx = ∫ x
8 √1+3 x8 * x
7dx = ∫
13(t
2−1)* t*
43tdt =
=
49 ∫ t
2(t
2−1)dt=
49∫ (t4−t2)dt= itd. ... a potem całkę oznaczoną
21 sie 12:12
Dejna: rly!? a ja się męczyłem cuda wychodziły i nie wpadłem by obustronnie podnieść do 2 potegi...
dzieki wielkie
21 sie 12:17