wiatraka
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9cm2= (3cm)2= 3cm * 3cm − pole kwadratu o boku 3cm ,
lub
9cm2= 9cm * 1cm − pole prostokąta o bokach 1cm i 9cm =
= 2cm * 4,5cm =− pole prostokąta o bokach 2cm i 4,5cm =
= 1218cm2= 12*3cm*6cm − pole trójkąta o podstawie 3cm
i wysokości 6cm , albo odwrotnie ...
itp., itd,
kawałka łuku
to dzielisz to przez obwód całego okregu= 2πr
a jeśli z % masz kłopoty to poczytaj tutaj:https://matematykaszkolna.pl/strona/1639.html
| l | π | 1 | 1 | 100 | ||||||
... , a więc | = | = | = | *1= | %= 16,666...%, | |||||
| 2πr | 2π*3 | 6 | 6 | 6 |
nie zauważyłem
przepraszam odp. 17% i koniec .