Całka podwójna, zamiana na całkę iterowaną.
Wojtek: Zamień na całkę iterowaną: ∬f(x,y)dxdy
D
− obszar D jest na czerwono:
http://i.imgur.com/F1x8pId.jpg
21 sie 10:59
Kacper: dzielisz go na dwa obszary normalne wzdłuż prostej x=2
21 sie 11:30
Wojtek: Czyli zrobiłem to tak:
D1: 0≤x≤1
y=x
y=2+12x
D2: 2≤x≤4
y1=4−x
y2=2+12x
y3=x
Dla D1
∫01dx∫y3y2dy=158
Dla D2
∫24dx∫y1y2dy=5
potem D1+D2=6,875
Dobrze to robię? Nigdy nie robiłem tego typu zadań i nigdzie nie mogę takich znaleźć, gdzie
podano same obszary.
21 sie 12:34