matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
ggg:
Oblicz lim an.
1
dla n ≤ 500
n
an=
6n
2
+ 1
> 500
2n + 1
to jest takie z klamerką, ale nie wiem jak ją zrobić... pomóżcie, bo nie wiem jak to zrobić...
21 sie 10:29
Janek191:
Jeżeli n →
∞
, to n > 500 − korzystamy z dolnego opisu ciągu
6 n
2
+ 1
6 n +
1
n
lim a
n
= lim
= lim
= +
∞
2 n + 1
2 +
1
n
n→
∞
n →
∞
n →
∞
24 sie 17:55
ggg:
2 1/2 x 1 1/5 x 4/7
15 wrz 19:54