Całka wyjaśnienie
Matstud: Oblicz całke wprowadzając współrzędne walcowe
√x2+y2 ≤ z ≤
√1−x2−y2
więc:
α∊(0,2π)
z∊(r,
√1−r2)
r∊(0,1)
| | √2 | |
w odpowiedziach jest r ∊ (0, |
| ) dlaczego  |
| | 2 | |
21 sie 00:31
Matstud: i jeszcze jedno czy
√x2+y2 ≤ z≤
√1−x2−y2
rysunek to jest paraboloida bez stożka

21 sie 01:33
Matstud: sory sfera bez parabolidy

21 sie 01:43
Matstud: sfera bez stożka
21 sie 01:47
Kacper: Zdecyduj się
21 sie 10:31
Matstud: napewno sfera bez stożka tak będzie wyglądał rysunek

tylko czy dobrze określiłem współrzędne sferyczne
21 sie 21:52
Matstud: hej
22 sie 23:03
Cyber Marian :
No hej co tam

?
22 sie 23:12
Matstud: nie umiem zrobić zadania
22 sie 23:13
Cyber Marian :
Ja też nie

Ale zagadałem
22 sie 23:14
Matstud: pomocy
22 sie 23:28
Kacper: Ostatnio mam mało czasu ale postaram się wieczorem
23 sie 09:31
MQ: r
max masz wtedy, gdy:
r=
√1−r2
czyli:
r
2=1−r
2
2r
2=1
masz więc:
| | √2 | |
r∊(0, |
| ), jak w odpowiedziach |
| | 2 | |
23 sie 13:54
daras: na pewno
23 sie 14:22