Granica
Radek:
Jest tu jeszcze ktoś ?
20 sie 22:25
Godzio:
Ktoś tak
20 sie 22:29
Eta:
20 sie 22:30
Radek:
Pomożecie z granicami ?
20 sie 22:35
Eta:
Z jakim państwem?
20 sie 22:36
Mila: Ukrainą.
20 sie 22:36
Radek:
Granica ciągu.
20 sie 22:37
Godzio:
No wrzucaj te zadania

Po to jest to forum.
20 sie 22:41
Radek:
Na razie chodzi o pokazanie z definicji.
20 sie 22:41
Radek:
| | 2n | |
wykaż, że limn→∞ |
| =2 |
| | n+1 | |
20 sie 22:45
WueR:
No to pokaz swoje proby, na czym sie zatrzymales?
20 sie 22:46
20 sie 22:50
PW: "Mówiąc słowami" trzeba pokazać, że dla dowolnej ε > 0 prawie wszystkie wyrazy ciągu spełniają
nierówność
|an − g| < ε,
u nas: .......... (rozwiąż taką nierówność).
20 sie 22:51
PW: No świetnie, znajdź te n.
20 sie 22:51
Godzio:
Po opuszczeniu modułu
teraz "wylicz" z tego n
20 sie 22:51
20 sie 22:57
Godzio:
| | 2−ε | |
No to nasze n0 to [ |
| ]+1 |
| | ε | |
koniec
20 sie 22:58
Godzio:
Rozumiesz na czym polega w ogóle pokazywanie tego z definicji?
20 sie 23:02
Radek:
No właśnie nie bardzo to rozumie i dlatego pytam.
20 sie 23:02
Godzio:
Chcemy pokazać, że granicą tego ciągu jest liczba 2. Odnosimy się do definicji granicy, która
mówi, że dla dowolnego ε > 0 (dowolnej małej liczby dodatniej) istnieje takie miejsce n
0, dla
którego dla każdego n > n
0 (czyli każdy następny wyraz tzn. a
n0+1, a
n0+2,...)
zachodzi:
|a
n − 2| < ε, tzn. te wyrazy a
n0 + 1, ... będą dowolnie blisko liczby 2. Dowód polega na
wskazaniu takiego n
0, że następne n już będą zawierać się w tym pasku epsilonowym.
Poprzez wyliczenie tej nierówności dochodzimy do :
| | 2 − ε | |
n > |
| −− czyli dla takich n nierówność jest prawdziwa dla dowolnego ε. Pozostaje nam |
| | ε | |
| | 2 − ε | |
wskazać to miejsce: n0 = [ |
| ] + 1 |
| | ε | |
Dlaczego [ ] ? Bo to część całkowita, gwarantuje nam, że będzie to liczba naturalna.
Dlaczego + 1? Bo może się zdarzyć, że dla n jeszcze nie zachodzi, więc bierzemy następny i już
jest ok.
20 sie 23:08
Radek:
Dziękuję
20 sie 23:12
Radek:
Godzio jesteś jeszcze ?
20 sie 23:19
Radek:
Albo ktoś ?
20 sie 23:30
Godzio:
Jestem jestem.
20 sie 23:31
Radek:
Takie coś
Też z definicji pokazać,że lim=3
?
20 sie 23:34
Godzio:
6n + 1 < εn
2 + 2εn + ε
εn
2 + n(2ε − 6) + ε − 1 > 0
Δ = (2ε − 6)
2 − 4ε(ε − 1) = 4ε
2 − 24ε + 36 − 4ε
2 + 4ε = 36 − 20ε
√Δ =
√36 − 20ε
| | −2ε + 6 + √36 − 20ε | |
n1 = |
| |
| | 2ε | |
| | −2ε + 6 − √36 − 20ε | |
n2 = |
| |
| | 2ε | |
| | −2ε + 6 − √36 − 20ε | | −2ε + 6 + √36 − 20ε | |
n ∊ (−∞, |
| ) U ( |
| , ∞) |
| | 2ε | | 2ε | |
| | −2ε + 6 + √36 − 20ε | |
Niech n0 = [ |
| ] + 1 |
| | 2ε | |
20 sie 23:41
Blue: Ej ludzie, a takiego zadanka dowodowego ma maturce 2015 raczej nie powinno być, nie?

Tzn
tylko wylicz granice i tyle, nie

i po prostu dzielę przez n i widzę, że licznik dąży do 2 ,
a mianownik do 1, tak? Sorki, że banalne pytanka zadaje, ale próbuję sobie odświeżyć rachunek
różniczkowy hehe
20 sie 23:47
Radek:
A ja widziałem takie coś
| 6n+1 | | 6n+2n | | 8 | |
| < |
| = |
| <ε |
| n2+2n+1 | | n2 | | n | |
skąd takie coś ?
20 sie 23:47
Radek:
Ja nie uczę się na maturę...
20 sie 23:47
Godzio:
Pewnie tak, ale głowy nie dam

Trzeba poczytać w wymaganiach maturalnych.
A rzeczywiście, to jest znacznie szybsza druga, już dawno takich przykładów nie robiłem i
trochę mi się zapomniało. Dlaczego to działa? Bo bierzemy coraz to większe wyrażenie, skoro
dla większego działa to i dla mniejszego zadziała
20 sie 23:51
Godzio:
W tym wypadku n
0 u Ciebie będzie trochę większe od mojego, u mnie jest nieco bliższe temu
pierwszemu
20 sie 23:52
Radek:
| | 89 | |
Ale czemu akurat wzięli takie a nie np |
| |
| | 4n | |
20 sie 23:52
Godzio:
| 6n + 1 | | 89 | |
| < |
| ? |
| n2 + 2n + 1 | | 4n | |
20 sie 23:54
Radek: dobrze, ale czemu nie może być n2 w mianowniku ?
20 sie 23:56
Godzio:
Przecież jest w tym co pisałeś. Sprecyzuj pytanie.
20 sie 23:57
Radek:
| | 8 | | 8 | |
Czemu tam na końcu jak jest |
| nie może być np |
| ? |
| | n | | n2 | |
21 sie 00:05
Godzio:
Może być o ile zachodzi nierówność
| 6n + 1 | | 8 | |
| < |
| |
| n2 + 2n + 1 | | n2 | |
21 sie 00:14
Godzio:
A jak się chwilę popatrzy (albo policzy) to dla skończenie wielu zachodzi, ale dla reszty
| | 8 | |
(czyli nieskończonej ilości) nie zachodzi, więc nie może być |
| . |
| | n2 | |
21 sie 00:15
Radek:
ale jeśli za n podstawię 1 to będzie spełnione
21 sie 10:46
Godzio:
Ale to ma działać dla wszystkich n, a nie kilku
Podstaw sobie n = 100 i już nie działa.
21 sie 12:03
Kacper: Może nie działać dla skończonej ilości początkowych wyrazów, a u ciebie jak wskazał Godzio
już od setnego nie działa.
21 sie 12:06
Radek:
To jak szybko wpaść na taki przykład żeby działało dla każdego n ?
21 sie 12:14
Godzio:
No ograniczasz OCZYWISTYMI nierównościami
np.
| 6n + 1 | | 6n + n | | 7n | | 7 | |
| < |
| = |
| = |
| |
| n2 + 2n + 1 | | n2 + 0 + 0 | | n2 | | n | |
Dlaczego? 1 ≤ n dla każdego n oraz zmniejszyliśmy mianownik czyli zwiększyliśmy wartość całego
ułamka
21 sie 12:23
Radek: ok to idę robić dalej tę zadania.
21 sie 12:24
Radek:
3, z definicji
limn→∞5n=∞ ?
21 sie 12:29
Godzio:
Jak jest definicja granicy niewłaściwej?
21 sie 12:30
Radek:
Nie wiem jak to napisać swoimi słowami.
21 sie 12:50
Godzio:
Dla każdego M dodatniego istnieje takie miejsce n0, że dla każdego następnego n wyraz jest
większy od M
∀M>0 ∃n0∀n > n0 an > M
Czyli znów wskazujemy miejsce, dla którego an > M
5n > M ⇒ n > log5M ⇒ n0 = [log5M] + 1
21 sie 12:53
Radek:
Kurcze, dziękuję Godzio. Ale i tak to jeszcze jest trudne.
21 sie 12:56
Godzio:
Początki zawsze są trudne, co planujesz studiować, że się przykładasz do takich rzeczy?
21 sie 12:57
Radek:
MiBM na PWr W9
21 sie 13:03
Godzio:
To aż tak się nie przykładaj do definicyjnych zadań, wiele ich nie będzie

Z 3 − 4 przykłady
(może jedno na kolokwium) i tyle

Raczej suche liczenie granic.
21 sie 13:09
Radek:
Ok, ale po prostu chce wiedzieć co liczę

A na EKA jest trudniej ?
21 sie 13:11
jerey: @
Radek to może spotkamy się na wydziale

na akademik uderzasz czy stancja?
21 sie 13:18
Godzio:
Oj tego Ci nie powiem, kolega studiuje MIBM i jakoś trudno nie było. Ja lecę do pracy, będę
jakoś wieczorem w razie jakbyś potrzebował pomocy
21 sie 13:20
Radek:
Na pewno będę potrzebował pomocy, jerey ja mieszkanie mam już
21 sie 13:28
Piotr 10: A tak z ciekawości ile płacicie za pokój we Wrocławiu?.
21 sie 13:31
Radek:
Ja mam mieszkanie 3 osobowe, każdy ma swój pokój to 700 zł za wszystko
21 sie 13:32
Piotr 10: Hehe to ja mam tak samo. 3 osoby. I 700 zł za wszystko. Myślałem, że w stolicy to najdrożej
jest, ale jednak myliłem się. Dzięki za info
21 sie 13:33
Radek:
Są jeszcze o wiele droższe opcje, to chyba jedna z najtańszych.
21 sie 13:35
Radek:
To jakie definicje mnie obejmują które muszę znać odnośnie granic. ?
21 sie 17:23
jakubs: Definicję granicy i twierdzenia dotyczące działań na granicach np. twierdzenia o arytmetyce
granic, no i znane twierdzenie o 3 ciągach i twierdzenie o 2 ciągach.
21 sie 17:30