wyznaczanie t
sylwia: x=(t3+1)/(t3−1) wyznacz t. Zupelnie zapomnialem jak to sie robi. Z gory dzieki za pomoc
20 sie 21:07
WueR:
Rownowaznie mamy:
t = ...?
20 sie 21:11
Janek191:
t ≠ 1
Niech
t
3 = y
| | t3 + 1 | | y + 1 | |
x = |
| = |
| |
| | t3 − 1 | | y − 1 | |
więc
y + 1 = x*( y − 1) = x y − x
y − x y = − x − 1
y*( 1 − x) = − x − 1
| | − x − 1 | | x + 1 | |
y = |
| = |
| |
| | 1 − x | | x − 1 | |
20 sie 21:15
sylwia: √x+1/x−1 tylko pierwiastek 3−ciego stopnia, tak
20 sie 21:17
sylwia: dobra dzieki wielkie
20 sie 21:17
Janek191:
Tak

jak napisałem
20 sie 21:18