znowu zbiory...
Paulina:
Niech A i B będą dowolnymi zbiorami
Pokaż, że A\B=A∩B'
to widać z rysunku ale jak to udowodnić ?
20 sie 20:59
WueR:
Trzeba wykorzystac odpowiednie definicje.
x∊A\B ⇔ (x∊A ∧ x∉B ) ⇔ (x∊A ∧ x∊B')w ⇔ x∊A∩B'
20 sie 21:03
Mila:
Wuer działa jak błyskawica
20 sie 21:05
WueR:
No i pamietac, ze zbiory X,Y sa rowne, o ile zachodza dwie inkluzje, tzn. X⊂Y oraz Y⊂X.
Powyzszy dowod pokazuje wlasnie dwie takie inkluzje (bo z jej definicji, jesli przykladowo
chcemy pokazac, ze G⊂H, to nalezy pokazac, ze ∀x: x∊G⇒X∊H), poniewaz rownowaznosc, to jak
pamietamy, dwie implikacje.
20 sie 21:07
WueR:
Poprawka do definicji zawierania, mialo byc: ∀x: x∊G ⇒ x∊H.
20 sie 21:08
Paulina:
20 sie 21:20
Paulina:
Szczerze mówiąc wolę już pochodne i proste całki niż to dziadostwo
20 sie 21:22
Kacper: No, bo już miałem napisać, że źle
20 sie 21:23
WueR:
Paulina, a idziesz teraz na studia moze? Jesli tak, to jaki kierunek?
20 sie 21:24
Paulina:
MiBM na AGH i matma na UJ ?
20 sie 21:27
WueR:
Jak to, naraz? Ja bym raczej odradzal, przynajmniej na pierwszym roku.
20 sie 21:29
Paulina:
Tak wyszło, że naraz

Też myślę żeby zrezygnować z matmy i za rok ewentualnie.
20 sie 21:31
Janek191:
MiBM − Mechanika i Budowa Maszyn ?
20 sie 21:33
Paulina:
Janek tak.
20 sie 21:36
asd: dojazdy moga cie troche zalatwic tez, z miasteczka agh na ruczaj gdzie jest wydzial matematyki
uj jedzie sie czasem 40 minut, ale matma na uj bardzo spoko
20 sie 21:43
Paulina:
Mieszkam po środku drogi pomiędzy tymi uczelniami

Problem to czy sobie poradzę.
20 sie 21:44
asd: na matmie na 1 semestrze najtrudniejsza jest teoria mnogosci pomimo tego ze na poczatku wydaje
sie latwa. Jeszcze do analizy warto przysiasc, reszta juz jest raczej prostsza, ale to zalezy
bo roznym ludziom rozne rzeczy leza
20 sie 21:50
Paulina:
A algebra ?
20 sie 21:54
asd: algebra liniowa raczej spoko bo po 1 semestrze nie ma egzaminu, a cwiczenia raczej latwo zdac.
Dopiero na koniec roku jest egzamin, sporo osob u nas oblalo chociaz zadania byly proste jak
wiedzialas jak liczyc. No i wyklad z algebry liniowej straszna nuda,a potem sie trzeba tego
nauczyc na ustny, chociaz w tym roku moze byc inaczej bo bedziecie miec pewnie kogos innego za
wykladowce
20 sie 21:59
WueR:
Ja tam nie mialem z nia problemow (aczkolwiek nie jestem na jakiejs wybitnej uczelni), chociaz
nie wiedziec czemu chyba byla najwiekszym problemem wiekszosci osob u mnie na roku. Jak sie
przylozysz to nie ma co sie martwic. Mi osobiscie analiza wydaje sie trudniejsza −
przynajmniej patrzac na to, co jest na kolokwiach i egzaminach na uczelniach. Na algebrze na
poczatku jest po prostu duzo rachunkow (a moze nawet i niekoniecznie tylko na poczatku).
20 sie 22:00