kąty
Katti:

Czarny kąt ma miarę 48. Jakie są miary kątów czerwonego i zielonego?
20 sie 20:37
Janek191:
2 * 48o = 96o − miara kąta czerwonego
360o − 96o = 264o
264o : 2 = 132o − miara kąta zielonego
20 sie 20:45
Janek191:
Tw. Miara kąta środkowego jest 2 razy większa od miary kąta wpisanego
opartego na tym samym łuku okręgu ( koła ).
20 sie 20:47
razor: kąt zielony można też obliczyć korzystając z faktu że suma dwóch przeciwległych kątów
czworokąta wpisanego w okrąg jest równa 1800, więc zielony = 1800 − 480 = 1320
20 sie 20:51