trygo
ichtiolog: cosα=√{2}−1. Oblicz sinα i tgα
20 sie 18:15
Bogdan:
czy kąt jest kątem ostrym, to znaczy czy α∊(0o 90o) ?
20 sie 18:17
PW:
cosα = √2 − 1?
20 sie 18:20
ichtiolog: Tak, kąt owy jest kątem ostrym
20 sie 18:20
ichtiolog: to jest podwójny pierwiastek tzn. te nawiasy to jest 2 pierwiastek
20 sie 18:20
PW: A, czyli
√√2 − 1?
20 sie 18:25
ichtiolog: O tak właśnie, tylko nie udało mi sie tak ładnie tego zapisać
20 sie 18:26
Bogdan:

jesli α∊(0
o, 90
o) to x = ... (korzystamy z twierdzenia Pitagorasa)
20 sie 18:28
ichtiolog: ale tu chodzi o konkretną wartość liczbową
20 sie 18:36
aa: Na kalkulatorze oblicz ile wynosi ten pierwiastek i w tablicach znajdź jaki to jest kąt i
odczytaj wartości dla sinusa i tangensa.
20 sie 18:40
Bogdan:
| | x | |
Oblicz wartość x z twierdzenia Pitagorasa i potem sinα = x oraz tgα = |
| |
| | √2 − 1 | |
i będziesz miał konkretną wartość liczbową, rachunki sam wykonaj.
20 sie 19:02
PW: Masz konkretne wartości liczbowe,
Bogdan podał sposób liczenia, tylko wziął
√2 − 1
zamiast
√√2−1. Z twierdzenia Pitagorasa
x
2 + (
√√2−1)
2 = 1
2
x
2 +
√2 − 1 = 1
x
2 = 2 −
√2
x =
√2 −√2.
Teraz stosuj definicje:
| | x | | x | |
sinα = |
| , tgα = |
| |
| | 1 | | √√2 − 1 | |
20 sie 19:03
pigor: ..., lub np. tak : α − kąt ostry , to mamy kolejno :
cosα=
√√2−1 ⇒ cos
2α=
√2−1 ⇒ 1−sin
2α=
√2−1 ⇒
| | sin2α | |
⇒ sin2α=2−√2 ⇒ sinα= √2−√2 ⇒ tg2α= |
| = |
| | cos2α | |
| | 2−√2 | | (2−√2)(1+√2 | |
= |
| = |
| =2+2 √2− √2−2= √2 ⇒ tgα=4√2.  |
| | √2−1 | | 2−1 | |
20 sie 19:03
PW: Bogdanie, biorę wersję z 18:25.
20 sie 19:05
Bogdan:
Wziąłem wartość
√2 − 1, ale można oczywiście wziąć inną wartość i przy okazji pozdrawiam
stałych bywalców forum
20 sie 19:16
opek: no i dziękuję panowie
20 sie 19:17