geometriaaaaaaaaaa:D
Blue: Ramię ostrokątnego trójkata równoramiennego ma długość 5(b) , zaś podstawa ma długość 6(a).
Wyznacz odległość punktu przecięcia wysokości od podstawy.
Mi się wydaje, że tutaj gdzieś będą trójkąty podobne, ale nie wiem gdzie.
| | 4 | | 4 | |
Obliczyłam długości wysokości i nie wiem co dalej: h1=4, h2=4 |
| , h3= 4 |
| |
| | 5 | | 5 | |
Podpowiecie coś

20 sie 18:01
Blue: ej, czekajcie , nie podpowiadajcie, bo wpadłam na trop
20 sie 18:32
daras: a co to są te (a) (b) jednostki jakieś ? skoro mają być podobne to narysuj je
20 sie 18:37
daras: i tak powinno być, najpierw próba samodzielnego dopasowania rozwiązania do odpowiedzi a potem
już nie ma potrzeby wzmacniania efektu cieplarnianego
20 sie 18:40
Blue: efektu cieplarnianego? hę

^^ To nie jednostki , po prostu tak podali xD
20 sie 18:51
PW: Przez punkt, w którym wysokość przecina ramię trójkąta, poprowadź prostopadłąa do podstawy.
Widać mały trójkącik, który jest podobny do połowy dużego i ma wysokość h i podstawę a
1.
Przeciwprostokątną b
1 tego małego policzysz, bo masz a i h
2.
Gdy już wyliczysz h, to także a
1, a dalej z tw. Talesa
20 sie 18:52