Prawdopodobieństwo
Wiesiek: Pewien warsztat przyjmuje do naprawy rowery tylko dwóch marek: 60% naprawianych rowerów jest
marki A, a pozostałe są marki B. Zauważono, że zepsuta przerzutkę miało 70% naprawianych
rowerów marki A i 40% naprawianych rowerów marki B. Oblicz prawdopodobieństwo, że rower losowo
wybrany spośród oddanych do naprawy:
a) jest marki A i ma zepsutą przerzutkę,
b) jest marki B i ma sprawna przerzutkę,
c) ma zepsutą przerzutkę.
20 sie 17:57
sylwia: 1. 0,6*0,7=0,42
2. 0,4*0,6=0,24
3. 0,6*0,7+0,4*0,4=0,58
20 sie 21:14