Bogdan:

Szkic rozwiązania (bez szczegółowych rachunków, które zostawiam
Małgosi.
zielony wykres: y = x
2 − 6x + 5
pomarańczowy wykres: y = |1,5x
c2 − 12x + 9|
A = (1, 1), B = (4, 7)
Miejsca zerowe paraboli y = x
2 − 6x + 5 to: x
1 = 1, x
2 = 5
Szukamy punktu C = (x
c, x
c2 − 6x + 5) leżącego na tej paraboli
przy czym 1 < x
c < 5
Wyznaczamy współrzędne wektorów (pomijam znak strzałki nad oznaczeniem wektora):
CA = [x
c − 1, x
c2 − 6x
c + 4]
CB = [x
c − 4, x
c2 − 6x
c − 2]
| x
c − 1 x
c2 − 6c + 4|
Pole trójkata P = 0,5 * | | | | = |1,5x
c2 − 12x + 9|
| x
c − 4 x
c2 − 6x − 2|
Funkcja f(x) = |1,5x
c2 − 12x + 9| osiąga największą wartość w wierzhołku W = (4, 15),
czyli dla x = 4
Wobec tego C = (4, 4
2 − 6*4 + 5) = (4, −3)