rozwiąż równania
anaaa: Rozwiąż równanie: a) 2|4−x| − 6 = 3|4−x| −11. b) || 2x+ 3|− 5 = 1. c) |2 − x | − 3x= 1
20 sie 15:38
Michał : 2|4−x|−6=3|4−x|−11
5=|4−x|
x=−1 lub x=9
20 sie 15:46
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html moze na poczatek zapoznaj sie z tym
i w b chyba ma byc ||2x+3|−5|=1
Popatrz np w a)
2|4−x|−6=3|4−x|−11
2|4−x|−3|4−x|=−11+6
−|4−x|=−5
pomnozymy obie strony rownania przez (−) i mamy
|4−x|=5 to 4−x=5 lub 4−x=−5 i rozwiaz te dwa rownania
20 sie 15:47
Michał : Cześć 5−latku. Dobry pomysł na rozwiązanie równania( lepszy niż mój)
20 sie 15:50
anaaa: Drugi zrobiłam tak ||2x−3|−5= 1 |2x+3|− 5=1. |2x+3|=6. 2x+3=6 x= no i dalej nie wiem
20 sie 15:52
Michał : anaaa jeszcze powinnaś napisać 2x+6=−6 i rozwiązać jak zwykłe równanie.
20 sie 16:01
anaaa: Ok dzięki
20 sie 16:10
5-latek: Michak moze nie lepszy tylko pokazalem je krok po kroku
20 sie 16:19