Równania i nierówności wymierne z parametrem
Lawenderrr: | | m + 2 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m należy do R), dla których równanie |
| = |
| | x + 3 | |
| | x − 1 | |
|
| ma jedno rozwiązanie. |
| | 4 | |
Potrzebuję pomocy w tym zadaniu, mianowicie właściwie już je rozwiązałam, tylko nie rozumiem
jednej ważnej rzeczy.
Wiem, że równanie to będzie miało jedno rozwiązanie gdy delta=0. Policzyłam więc deltę,
przyrównałam do zera i wyszedł mi wynik m= −3.
Przed tym jednak poczyniłam niezbędne założenia, tj. x+3≠0 −> x≠−3 (bo wyrażenie to znajduję
się w mianowniku równania). Aby sprawdzić więc, czy rozwiązanie −3, które mi wyszło jest
zgodne z założeniem, podstawiłam za x=−3 i policzyłam m, które wyszło −2.
Dlaczego więc w odpowiedziach zamiast m=−3 jest zbiór m{−2;−3} skoro dla m=−2 równanie nie ma
sensu matematycznego (mianownik równy jest 0)?