rachunek prawdopodobieństwa
SONIA: Proszę o pomoc miśki

Pewien wyrób jest produkowany na 3 niezależnych liniach technologicznych B1, B2, B3. Przez A
oznaczamy zdarzenie ze wyrób ten spełnia dodatkowe wymagania jakosciowe. znane sa nastepujace
prawdopodbienstwa
P(A)=0,41
P(B2)=0,4
P(B3)=0,3
P(B1|A)=21/41
P(B2|A)=32/59
a) jakie p ze wyrób spełnia dodatkowe wymagania lub pochodzi ztrzeciej linii
b) jakie jest p ze wyrob nie spelnia dodatkowych wymagan i pochodzi z drugiej lini
c) jakie jest prawd ze wyrob spelnia dodatkowe wy,agania jesli wiadomo ze pochodzi z drugiej
linii
20 sie 13:35
PW: miśka widocznie jest nieobecna, a inni nie chcą jej wyręczać.
20 sie 14:07
SONIA: a może ktoś inny cokolwiek wie na ten temat?
20 sie 14:11
PW: Wiem, to wzór Bayesa (twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym).
P(A) = P(A|B
1)P{B
1)+P(A|B
2)P{B
2)+P(A|B
3)P(B
3) = 0,41.
(1) P(A|B
1)•P(B
1) + P(A|B
2)•P(B
2) + P(A|B
3)•P(B
3) = 0,41,
to znaczy
| P(A∩B1) | | P(A∩B2) | | P(A∩B3) | |
| •P(B1) + |
| •P(B2) + |
| •P(B3) = 0,41 |
| P(B1) | | P(B2) | | P(B3) | |
(2) P(A∩B
1) + P(A∩B
2) + P(A∩B
3) = 0,41
Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
skąd
(3) P(B
1∩A) = P(B
1|A) P(A)
podobnie
(4) P(B
2∩A) = P(B
2|A) P(A).
Podstawienie (3) i (4) do (2) pozwoli obliczyć P(A∩B
3).
Rozwiązanie zadania a)
P(A∪B
3) = P(A) + P(B
3) − P(A∩B
3) − wszystkie dane mamy.
Równość (2) równie dobrze można było uzyskać licząc
P(A) = P(A∩(B
1∪B
2∪B
3)) = P(A∩B
1) + P(A∩B
2) + P(A∩B
3)
− tak chyba prościej.
20 sie 15:04
SONIA: dziękuję!
21 sie 13:43