orpocentowanie
Jarrooo: W banku złożono depozyt w wysokości 5000zł. Oprocentowanie depozytów wynosi 7% w skali roku.
Wyznacz procent od złożonego kapitału należny po 5 latach dla oprocentowania :
a) prostego
b) złożonego
Proszę o wytlumczenie tego w prosty sposób tak, żeby to zapamiętać raz a dobrze.
20 sie 13:27
Jarrooo: proszę o pomoc!
20 sie 13:34
PW: Co to jest
a) oprocentowanie proste
b) oprocentowanie złożone?
20 sie 13:36
Jarrooo: oprocentowanie proste polega na tym że procent nalicza się zawsze od takiej samej wartości
początkowej kapitału
20 sie 13:46
Jarrooo: a złożone polega na okresowym kapitalizowaniu odsetek
20 sie 13:47
PW: Ślicznie, "okresowe kapitalizowanie odsetek". A te okresy to miesiące, kwartały, czy może
lata?
Nie umiem rozwiązać zadania o niejasnej treści. Ty chyba też, dlatego pytasz.
20 sie 13:50
Jarrooo: te okresy to są chyba lata skoro 5 lat
20 sie 13:54
Jarrooo: wyniki są inne:
proste :1750zł
złożone : 2012,76zł
20 sie 14:34
pigor: ..., przepraszam napisałem bzdety (może ktoś kompetentny
wywali ten mój post z 14:31 − dziękuję), poza tym chodzi tylko o odsetki
a więc od nowa np. tak:
a)
p= 5000* 7%*5= 50*35=
1750 zł.
b)
p= 5000* (107%)
5− 5000 = 5000* (1,07
5−1) = 5000* (1,402551731−1) =
= 5000* 0,402551731= 0* 402,5517= 2012,7585 ≈
2012,76 zł .
20 sie 14:55