Całka oznaczona
Exploit: wychodzi mi:
| | 1 | | 1 | | 1 | | | |
[ |
| X2*arctan(X)− |
| X+ |
| arctan(X)] | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | |
a po wyliczeniu: 44,5. Jednak mój kalkulator podaje 16,35 a inny (w internecie) znowu inny
wynik.
Może ktoś mnie sprawdzić?
20 sie 13:11
MQ: Całkę nieoznaczoną masz wyliczoną dobrze, ale wynik liczbowy żle, kalkulator też.
Coś źle liczysz.
20 sie 13:25
20 sie 13:38
Exploit: na bank robie coś źle przy liczeniu arcusa, może tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
arctan(1)− |
| = |
| *π− |
| =0,2854 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
1/4π bo arctan(1)=45 a 45 to wlasnie 1/4π
20 sie 13:44
zombi: To czyli masz tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | pi | | 1 | |
∫.. = [ |
| arctg(1) − |
| + |
| arctg(1)] − [0 − 0 + 0] = |
| − |
| + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
| | pi | | 1 | | 3,14 | |
= |
| − |
| ≈ |
| − 0,5 = 0,785 − 0,5 = ... |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
20 sie 13:54
Mila:
Wynik
Zombi
20 sie 21:26