fnkcja liniowa
linia: Wyznacz wszystkie liczby k, dla ktorych wykres funkcji liniowej f jest nachylony do osi OX pod
kątem α, jeśli:
a) f(x)=(2k−3)x+ k, α∊(90o , 135o >
b)f(x)=2k−kx, α∊<120o ,180o )
20 sie 13:02
PW: a)
f(x) = (2k−3)x +k
Liczba (2k−3) − współczynnik kierunkowy prostej − jest tangensem kąta nachylenia, to znaczy
2k−3 = tgα.
Skoro α∊(90°, 135°), to tgα∊(−∞, 1) − tu warto narysować wykres funkcji tangens, by zobaczyć
skąd się to wzięło).
Tym samym
2k−3∊(−∞, 1),
czyli
2k−3 < 1
k < 2.
20 sie 13:45
Janek191:

f(x) = a x + b , to a = tg α
a )
α ∊ ( 90
o ; 135
o >
tg 135
o = − 1 i tg α < − 1
więc
a ∊ ( −
∞ ; − 1 >
− − − − − − − − − − − − −
Mamy
f(x) = ( 2 k − 3) x + k
więc a = 2 k − 3
zatem
2 k − 3 ∊ ( −
∞ ; − 1>
2 k − 3 > −
∞ i 2 k − 3 ≤ − 1
k > −
∞ i k ≤ 1
Odp. k ∊ ( −
∞ ; 1 >
=================
20 sie 13:46
J:
I kto ma rację ...

.... obstawiam Janka...
20 sie 13:55
PW: Tak! Rąbnąłem się − radziłem narysować wykres tangensa, a sam tego nie zrobiłem i wydało mi
się, że tgα∊(−∞,1) zamiast − jak słusznie pisze Janek191 , tgα∊(∞,−1).
20 sie 13:55
linia: nie rozumiem skąd się to wzięło
α ∊ ( 90o ; 135o >
tg 135o = − 1 i tg α < − 1
więc
a ∊ ( − ∞ ; − 1 >
− − − − − − − − − − − −
20 sie 15:16
PW: Na przedziale (90°, 180°) funkcja tangens jest rosnąca i przyjmuje wartości od −∞ do 0 ( po
drodze jest tg135°, czyli −1). Naprawdę warto to narysować.
−∞ < tgα < −1 dla α∊(90°, 135°),
to znaczy
−∞ < a < −1.
Nasze a to tgα = (2k−3).
20 sie 15:26
Mila:

To może ja narysuję.
20 sie 21:13