Mam problem z takim zadaniem:
b)napisz równanie okręgu, symetrycznego do okręgu
o1: x2+y2+6x−2y−15=0 względem prostej k:x−3y−4=0
Czyli
S1
S2
s(−3,1) r=5
i co dalej?
oraz zadanie c)
Oblicz pole trójkąta którego wierzchołkami są środki tych okręgów i poczatek układu
wspołrzednych
napisz równanie prostej prostopadłej do k i przechodzącej przez S1
rozwiąż układ tych prostych otrzymasz współrzędne punktu S2
r= 5 −−− bo okregi przystające ( bo symetria jest izometrią
i napisz równanie tego okręgu
→ →
b) P= 12I OS1,OS2)I gdzie d −−−wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie O
jak czegoś nie rozumiesz ? pytaj , pomogę ( myślę ,że już sam dasz radę )
| 1 | ||
to wsp. kier. prostej prostopadłej jest: a2 = − | = −3
| |
| a1 |
!
nie musi być śliczna ( jak facet
ma byc (x+1)2+(x+2)2=25
Ale co tam to tylko matematyka nie kazde zadanie musi byc rozwiazane
dlatego pisałam ,że coś nie tak ?