Wyznacz wsystkie asymtoty funkcji
asymptoty:
20 sie 11:59
asymptoty: Dziedzina: (−
∞,−2)i (−2,2)i (2,+
∞)
Odp: x=2 i x=−2 są równaniem asymptot pionowych obustronnych .
y=0*x+1
y=1 asymptota pozioma
odp:0x+1 jest równaniem asymptoty ukośnej przy x→+−
∞
czy ja to dobrze obliczyłam?
20 sie 12:05
Janek191:
Nie ma asymptoty ukośnej
20 sie 12:27
asymptoty: jak to nie ma ? żeby była asymptota ukośna ma być liczba a mi wyszło 0 to znaczy że nie ma?
20 sie 12:53
Janek191: m = 0
więc
y = m x + k = k − asymptota pozioma
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | f(x) | |
lim |
| = m ≠ 0 i lim ( f(x) − m x ) = k |
| | x | |
x→ +
∞ x → +
∞
wtedy y = m x + k − asymptota ukośna prawostronna krzywej y = f(x)
| | f(x) | |
lim |
| =m ≠ 0 i lim ( f(x) − m x) = k |
| | x | |
x → −
∞ x→ −
∞
wtedy y = m x + k − asymptota ukośna lewostronna krzywej y = f(x)
20 sie 13:08
asymptoty: aha ok dzięki za pomoc
20 sie 13:31