Sinus i tangens
Rolanda: Oblicz sinus i tangens gdy cos= 12
20 sie 09:13
5-latek: Powiedz mi w czym masz trudnosc Przeciez znasz jedenke trygonometryczna i majac cos α
| | sinα | |
wyliczysz sinα Majac sin α i cosα to tgα= |
| |
| | cosα | |
Jak bedziesz liczy to zastanow sie w ktorej cwiartce jest cos dodatni (nie tylko w pierwszej )
i jakie tam sa wtedy pozostale funkcje
Poza tym juz za ten sam zapis powinnas dostac jedynke . Nie ma czegos takiego jak sin czy cos
czy tg . czegos tu u Ciebie brakuje w zapisie .Zastanow sie czego
20 sie 09:40
Hajtowy:
W pierwszej wszystkie są dodatnie
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i cotangens
W czwartek cosinus
Wierszyk ze szkoły
20 sie 11:20
Janek191:
| | x | | 1 | |
cos α = |
| = |
| , więc x = 1 i r = 2 |
| | r | | 2 | |
więc
x
2 + y
2 = r
2 ⇒ y
2 = r
2 − x
2 = 2
2 − 1
2 = 3
y = −
√3 lub y =
√3
zatem
| | y | | − √3 | | √3 | |
sin α = |
| = |
| lub sin α = |
| |
| | r | | 2 | | 2 | |
| | y | | −√3 | | √3 | |
tg α = |
| = |
| = − √3 lub tg α = |
| = √3 |
| | x | | 1 | | 1 | |
20 sie 12:42
cziki:
| | 1 | |
cosα= |
| >0 ⇒ α= 60o v α= −60o |
| | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
sin60o= |
| v sin(−60o)= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
tg60
o=
√3 v tg(−60
o)= −
√3
20 sie 21:15
AS:
Przyjmuję: b = 1*k , c = 2*k
Z tw.Pitagorasa: a =
√c2 − b2 =
√4*k2 − 1*k2 = k*
√3
| | a | | √3 | | √3 | |
sin(α) = |
| = k* |
| = |
| |
| | c | | 2*k | | 2 | |
21 sie 12:02
AS:
Zapomniałem dodać założenia k > 0
21 sie 12:50