Wyznacz granicę:
kamczatka: Wyznacz granicę:
ale czemu z tego wzoru jak x nie dąży do zera ?
20 sie 09:10
Piotr 10: Cały argment dąży do zera i o to ma chodzić
sin( 7 * π) = 0
20 sie 09:13
kamczatka: a jeszcze mam taki przykład, czy można tak go zrobić :
Wyznacz granicę:
| | sin7x − sin5x | |
lim x−−>0 |
| = |
| | sinx | |
| | | 7x | | sin5x | |
| * 7x − |
| * 5x | | 7x | | 5x | |
| |
lim x−−>0 |
| = |
| | | |
| | 1*7x − 1* 5x | | 7x − 5x | |
lim x−−>0 |
| = lim x−−>0 |
| = 2 |
| | x | | x | |
20 sie 09:24
Piotr 10: źle, zastosuj wzór trygonometryczny na róźnicę sinusów
20 sie 09:26
Piotr 10: Lub inaczej jeszcze łatwiej:
wyłącz przed nawias x w drugiej linijce. Masz trochę błedy w zapisie bo wynik dobry
20 sie 09:30
kamczatka: wyłączam przed nawias:
| | | | sin7x | | sin5x | | x( |
| * 7 − |
| * 5) | | | 7x | | 5x | |
| |
lim x−−>0 |
| i teraz mogę odjąć (7 − 5) / |
| | | |
1 = 2 ?
20 sie 09:32
Piotr 10: I teraz możesz skrócić sobie x i piszesz dalej co zostało Ci
20 sie 09:34
kamczatka: to zostało:
| sin7x | | sin5x | |
| * 7 − |
| * 5 | | x | | 5x | |
| |
| |
| |
czy teraz mogę zrobić tak:
20 sie 09:37
Piotr 10: Nie możesz od tak sobie opuścić funkcji sin. W pamięci wykonujesz działanie w linijce 1
20 sie 09:46
Piotr 10: Ja idę już.
20 sie 09:50
kamczatka: czyli jak to prawidłowo powinno być rozpisane ?
20 sie 10:45
20 sie 11:22
kamczatka: nie za bardzo rozumiem jak to obliczyłeś ?
20 sie 13:23
20 sie 17:22
daras: to taki wytrych, który musisz zapamiętać albo umieć go udowodnić
20 sie 17:22
kamczatka: tak wiem że jest taki wzór ale to ja takie coś jak KUZDE zapisałem w 1 poście, a mi chodzi jak
to elegancko wyliczyć, nie z pamięci
20 sie 17:29
zombi: Już ci rozpisuję daj mi 2 minuty
20 sie 17:30
zombi: | | sinx | |
Wykorzystamy tożsamość (1) sin(x) = −sin(x−π) oraz fakt, że |
| → 1, gdy x→0 |
| | x | |
Zgodzisz się, że
Idźmy dalej
=
Po znaku
= skorzystaliśmy z faktu (1) tzn. sin(7x) = −sin(7x−π) ponadto wiadomo, że
okresem sinusa jest 2π wobec tego −sin(7x−π) = −sin(7x−π−6π) analogicznie z sin(5x)
20 sie 17:37
kamczatka: nie mam pojęcia co tu napisałeś, chciałem tylko się dowiedzieć jak prawidłowo rozpisać ten
przykład, bo gdy odejmowałem 7 − 5 to Piotr mówił że tak nie może być i trzeba to rozpisać i
nadal nie wiem jak
20 sie 17:38
zombi: Ja ci ten pierwszy przykład rozpisałem.
20 sie 17:42
kamczatka:
20 sie 17:43
kamczatka: a mógłbyś drugi zapisać jak to powinno być jak Ci się chce jeszcze?
20 sie 17:43
zombi: A drugi:
| sin(7x)−sin(5x) | | sin(7x) | | sin(5x) | |
| = |
| − |
| |
| sinx | | sinx | | sinx | |
20 sie 17:46
kamczatka: ok dzięki wielkie
20 sie 17:51