Bogdan:
To typowe zadanie o trójmianie kwadratowym z parametrem, jeszcze kilka lat temu takie
zadanie znajdowało sie w każdym zbiorze zadań dla szkół średnich.
a = m + 2, b = 6m, c = 4m − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) Trzeba rozpatrzeć dwa przypadki:
1) dla a = 0, tu m + 2 = 0 ⇒ m = −2,
| | 3 | |
w tym przypaku równanie przyjmuje postać: −12x − 9 = 0 ⇒ x = − |
| ∊ (−3, 2) |
| | 4 | |
| | b | | −6m | |
2) a ≠ 0 ⇒ m ≠ − 2, xw = − |
| = |
| |
| | 2a | | 2(m + 2) | |
w tym przypadku przyjmujemy następujące założenia:
Δ > 0
a*f(−3) > 0
a*f(2) > 0
x
w > −3
x
w < 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
| | 3 | |
1) dla a = 0 otrzymujemy m = −2 i x = − |
| ∊ (−∞, 1); |
| | 4 | |
| | b | | −6m | |
2) dla a ≠ 0 otrzymujemy m ≠ −2, xw = − |
| = |
| |
| | 2a | | 2(m + 2) | |
i przyjmujemy następujące założenia:
Δ > 0
a*f(1) > 0
x
w < 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
| | 3 | |
1) dla a = 0 otrzymujemy m = −2 i x = − |
| ∊ (−1, +∞); |
| | 4 | |
| | b | | −6m | |
2) dla a ≠ 0 otrzymujemy m ≠ −2, xw = − |
| = |
| |
| | 2a | | 2(m + 2) | |
i przyjmujemy następujące założenia:
Δ > 0
a*f(−1) > 0
x
w > −1