zadanie
Eta: zadanie dla
Metis 
1/ Wewnątrz równoległoboku ABCD zaznaczono punkt X, tak,że
|∡ADX|=|∡ABX|
Wykaż,że |∡CDX|=|∡CBX|
20 sie 00:24
Eta:
Dobranoc Wszystkim
20 sie 00:31
Janek191:
Dobranoc
20 sie 00:32
Metis: Pomyślę nad Nim wieczorem

Dopiero wstałem
20 sie 14:23
pigor: ... ,

bardzo boję się
η−y, ale niech tam, może
jednak ...

niewinna wsk. przez punkt X poprowadź...
20 sie 21:53
Metis: Właśnie się biorę za nie , nie mogę tylko cyrkla znaleźć

Punkt X nie będzie leżał na pewno na żadnym z boków, prawda?
20 sie 22:06
asd: nie bedzielezal bo bylby kat zerowy
20 sie 22:09
Eta:
Ejj ....
π...
20 sie 22:30
Metis:

α+β+γ=180
20 sie 22:37
Eta:

To szczególny przypadek

A taki ?
20 sie 22:42
Metis: Taki też może byc
20 sie 22:50
Eta:
No to teraz podaj dowód
20 sie 22:50
Metis: Myślę co trzeba poprowadzić , ale nie mogę na nic wpaść

Znając takie zadania to coś absurdalnie prostego
20 sie 22:56
pigor: ..., racja ...
20 sie 22:59
Godzio:
Yyyy, tu jest co dowodzić

? Czy mi się tylko wydaje, że to takie proste?
20 sie 23:02
Metis: No mówie że pewnie proste
20 sie 23:03
Eta:
20 sie 23:10
Godzio:
Może skup się na tym, że to równoległobok

?
20 sie 23:12
pigor: ... , ooO! ciepło, ciepło, a więc wróćmy do punktu X i ...

prostych ...
20 sie 23:33
Metis: Już się nade mną nie znęcajcie

Na noc już chyba nic nie wymyślę
20 sie 23:37
Metis: Eta skąd to zadanie ?
Własne czy z zadań dla 6 klasistów ?
20 sie 23:41
Godzio:
Równoległobok ma to do siebie, że miary kątów na przeciwko są takie same. No to jak
poprowadzimy do nich proste, które dzielą je na dwa kąty i jedna część z tych kątów jest taka
sama, no to druga chyba też tak?
20 sie 23:44
Metis: No tak

Ale jak zapisać to formalnie ?
20 sie 23:52
pigor: ...,

, no to ja jednak wolę iść przez X prostymi ...

dwiema drogami, a kąty równoległoboku na razie nie ruszać.
20 sie 23:52
pigor: ... i na tyle dzisiaj ode mnie
20 sie 23:53
Godzio:
|∡ABC| = |∡ADC|
Z zadania wiemy, że
|∡ADX| = |∡ABX| no to po odjęciu równań
|∡ABC| − |∡ABX| = |∡ADC| − |∡ADX|
No ale to są dokładnie szukane kąty:
|∡CDX|=|∡CBX|
To nie jest formalnie

?
20 sie 23:57
Mila:

Dobrze zacząłeś
Metis.
|∡ADX|=|∡ABX|=δ z zał.
δ+x+α=180 wł. kątów w równoległoboku
α+δ+y=180 j.w.⇔
δ+x+α=α+δ+y⇔
x=y
20 sie 23:57
Mila:
Dobranoc.
21 sie 00:01
Metis: Dziękuje serdecznie
Milu 
i tobie
Godzio
Zadanie fajne i ... banalnie proste
21 sie 00:04
pigor: ..., no to może jednak ...

rozszyfruję swoją myśl, otóż
przez X prowadzę 2 proste równoległe do boków równoległoboku, to
z własności kątów naprzemianległych wewnętrznych w odpowiednich
"małych" równoległobokach otrzymuje tezę. ...

dobranoc wszystkim .
21 sie 00:20
neusz:

trójkąt abc o kątach 78 76 oraz 26 stopni długość jednego boku wynosi 34,58 m oblicz dwa
pozostałe
21 sie 13:29
Metis:
21 sie 16:34
pigor: ..., np. z tw. sinusów , rozpatrując 3 przypadki,
| x | | 34,58 | | y | | 34,58 | | x | | y | |
| = |
| = |
| v |
| = |
| = |
| v |
| sin26 | | sin78 | | sin76 | | sin26 | | sin78 | | sin76 | |
| | x | | y | | 34,58 | |
v |
| = |
| = |
| . ...  |
| | sin26 | | sin78 | | sin76 | |
21 sie 17:14