pierwiastki
adam: (3√7 − 3√3) (3√49 + 3√21 + 3√9) = (3√7 − 3√3) .....? da się to jakoś ukrócić,
ten drugi nawias?
19 sie 23:41
Eta:
(a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3
a= 3√7, b=3√3
............... = 7−3=4
19 sie 23:48
razor: podpowiedź: a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
19 sie 23:49
razor:
19 sie 23:49
adam: dzięki Eta, razor
teraz to jest proste
19 sie 23:50
Mila:
(3√7−3√3)*(3√72+3√7*3+3√32)=(3√7)3−(3√3)3=7−3=4
To samo Ci wyjdzie, gdy wymnożysz na piechotę.
19 sie 23:50
Eta:
19 sie 23:50
adam: @Mila śledzę twój sposób , ale jakoś mi nie wychodzi
(
3√7 −
3√3) * (
3√72 +
3√7*3 +
3√32 )=
3√73 −
(3√33)
a co się z tym dzieje
3√7*3 ? znika tak po prostu
20 sie 00:05
Eta:
(3√7−3√3)(3√72+3√7*3+3√32)=
3√73+3√7*7*3+3√7*3*3−3√3*7*7−3√3*7*3−3√3*32= ..........
20 sie 00:11
adam: mądre, dzięki Eta!
20 sie 00:42