założenia trygonometria
defl: w równaniu √3cosx=1+sinx przed podniesieniem do kwadratu trzeba zrobić założenie że lewa
strona jest wieksza lub równa zero. Czy w przypadku równania √3cosx=√2sinx także trzeba
robić założenia?
19 sie 23:29
Metis: W każdym równaniu i nierównościach musisz dać założenie
19 sie 23:32
Mila:
Albo trzeba sprawdzić, czy otrzymane rozwiązania spełniają równanie.
Rozwiąż metodą bez podnoszenia do kwadratu.
√3cosx−sinx=1 /:2
| | π | | π | | 1 | |
sin |
| *cosx−cos |
| *sinx= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
Zwiń lewą stronę dokończ.
19 sie 23:34
defl: Chodzi mi o założenie przed podniesieniem do kwadratu. Czy w 2 przypadku także trzeba je
zrobić? Jeśli tak to jakie?
19 sie 23:34
razor: obie strony muszą być dodatnie lub ujemne (tzn. tego samego znaku)
19 sie 23:36
defl: A jak by wyglądało założenie w praktyce do tego przykładu zakładając że chcę podnieść obie
strony do kwadratu
19 sie 23:38
razor: 2 przypadki
1) (√3cosx ≥ 0 ⇒ cosx ≥ 0) i (√2sinx ≥ 0 ⇒ sinx ≥ 0)
2) (√3cosx ≤ 0 ⇒ cosx ≤ 0) i (√2sinx ≤ 0 ⇒ sinx ≤ 0)
19 sie 23:40
zombi: Wystarczy przypadek cosx≥0, gdyż prawa strona jest nieujemna, bo −1≤sinx≤1, więc
0≤sinx+1≤2
19 sie 23:42
defl: Dzięki brzytwa
19 sie 23:42