Janek191:

y = x
2 − 2 x − 8
y = − 2 x + 1 − równanie pr. AC
−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − 2 x − 8 = − 2 x + 1
x
2 = 9
x = − 3 lub x = 3
y = − 2*(−3) + 1 = 7 lub y = − 2*3 + 1 = − 5
A = ( − 3 ; 7 ) C = ( 3 ; − 5)
================================
więc
I A C I =
√ ( 3 − (−3))2 + ( − 5 − 7)2 =
√36 + 144 =
√ 180 =
√36*5 = 6
√5
S − środek odcinka AC
S = ( 0 ; 1)
−−−−−−−−−−
Symetralna odcinka AC
y = 0,5 x + b
1 = 0,5*0 + b ⇒ b = 1
y = 0,5 x + 1 − równanie pr. BD
−−−−−−−−−−−−−
Pole rombu
P = 0,5 I AC I*I BD I = 0,5*6p{5]*I BD I = 3
√5* I BD I = 30 ⇒ I BD I = 2
√5
więc
I BS I =
√5
B = ( x ; y)
√ ( 0 − x)2 + ( 1 − y)2 =
√5 / do kwadratu
x
2 + ( 1 − 0,5 x − 1)
2 = 5
x
2 + 0,25 x
2 = 5
1,25 x
2 = 5 / * 4
5 x
2 = 20
x
2 = 4
x
1 = − 2 , x
2 = 2
y
1 = 0,5*(−2) + 1 = 0 y
2 = 0,5*2 + 1 = 2
więc
B = ( − 2; 0 ) D = ( 2 ; 2)
===========================
→
BC = [ 3 − (−2) ; − 5 − 0 ] = [ 5 ; − 5 ]
I BC I =
√52 = (−5)2 = 5
√2
========================