potegi
adam: | | 222 + 221 | | 211(211 + 210) | | 211 + 210 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 3*211 | | 3*211 | | 3 | |
jak się pozbyć 3? i dodać te potęgi
19 sie 21:44
Eta:
| | 210(2+1) | |
...= |
| = .......... |
| | 3 | |
19 sie 21:46
Ajtek:
w liczniku 2
10 przed nawias
19 sie 21:46
Ajtek: Hej
Eta 
.
19 sie 21:47
Eta:
Hej
Ajtek 
( bo R.... nie chcą
19 sie 21:48
Ajtek:
Czyli to R... dla mnie
19 sie 21:49
adam: o dziękuje, takie proste, a nie zauważyłem
19 sie 21:52
Eta:
19 sie 21:53
adam: jeszcze mam pytanie, bo muszę znaleźć liczbę naturalną, która spełnia warunek n−1 ≤ x < n
czyli muszę na kalkulatorze pomnożyć ten wynik, czyli 210, aby otrzymać w postaci naturalnej
i dobrać warunek? bo chyba w postaci potęgi tego nie mogę zostawić.
więc 210 = 1024
i n będzie się równać 1025
to
1025 − 1 ≤ 1024 < 1025
19 sie 21:58
Eta:
x= 1024
19 sie 22:00
Eta:
n= 1025
19 sie 22:00
adam: tak, czyli dobrze napisałem
dzięki
19 sie 22:01
Eta: ok
19 sie 22:02
Bogdan:
222 = 2*221
222 + 221 = 2*221 + 221 = 3*221 (analogicznie do np.: 2x + x = 3x)
19 sie 22:26
Eta:
Witaj
Bogdanie 
19 sie 22:28
adam: dzięki @Bogdan
19 sie 22:30
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
19 sie 22:31
Bogdan:
Dobry wieczór
19 sie 22:42