liczba naturalna
adam: muszę znaleźć liczbę naturalną n dla której jest spełniony taki oto warunek
n − 1 ≤ x < n
| | 332 − 330 | |
powiedzmy dla x= |
| |
| | 328 | |
jak te potęgi odjąć?
19 sie 21:26
Eta:
| | 330(32−1) | |
x= |
| = .......=72 |
| | 328 | |
19 sie 21:29
adam: może tak 328 ( 34 − 32) i teraz skróci mi się 328?
19 sie 21:30
Eta:
Otrzymasz ten sam wynik : 34−32= 81−9=.........
19 sie 21:31
adam: tak , wyszło mi 72, ale sprawdzałem różne warianty liczenia
19 sie 21:33
Eta:
| 330(32−1) | |
| = 330−28*2*(9−1)= 32*8=...... |
| 328 | |
19 sie 21:36
adam: teraz warunek
n−1 ≤ 72 < n
n = 73
19 sie 21:36
Eta:
ok
19 sie 21:37