heeeelp ! OBLICZ :
1) log1/2 4 pierwiastki z 16 trzeciego stopnia,
2) WYRAZENIE : pierwiastek 3 stopnia z 4 razy 16 razy 1/pierwiastek drugigo stopnia z 2
ZAPISANE W POSTACI POTĘGI LICZBY 2
| 10 | ||
=−log2 210/3=− | ||
| 3 |
| 1 | ||
( | )k=(43√16)⇔ | |
| 2 |
| 1 | ||
( | )k=22*3√24⇔ | |
| 2 |
| 4 | ||
−k=2+ | oblicz dalej sam | |
| 3 |
zapisz powyższe wyrazenie w postaci potęgi liczby 2 :
odpowiedzi A) 2 i 7/3 B) 2 i 4/3 C) 2 i 25/6 D) 2 i 26/6
| 2 | ||
3√4 = 3√22 = 2 do | ||
| 3 |
| 1 | −1 | ||
= (√2)−1 = 2 do | |||
| √2 | 2 |
| 2 | 1 | |||
czyli calos to 2 do ( | + 4 − | ) | ||
| 3 | 2 |