pierwiastki
adam: 4√0,25√0,01 + 0,06√0,0001
jak się za to zabrać?
19 sie 20:48
Mila:
4√0,25*0,1+0,06*0,01=4√0,025+0,0006 dalej sam
19 sie 20:51
adam: √14*110 + 6100 * 1100=
19 sie 20:51
adam: √140 + 35000 i teraz do wspólnego mianownika, dobrym tokiem ide?
19 sie 20:55
Mila:
Zobacz moje obliczenia, jest prościej.
19 sie 20:56
5-latek: 0,025+0,0006=0,0256 a pierwiastek stopnia 4 z tej liczby dzisiaj liczyles
19 sie 20:57
adam: to jest 0,4
19 sie 21:01
adam: ale tak z ciekawości idąc swoim tokiem to:
| | 1 | | 1 | | 6 | | 1 | | 1 | | 6 | |
(wszystko pod pierwiastkiem) |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| |
| | 4 | | 10 | | 100 | | 100 | | 40 | | 10000 | |
| | 5000 | | 120 | | 5120 | | 512 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| ale fakt dużo |
| | 200 000 | | 200 000 | | 200 000 | | 200 00 | |
liczenia
19 sie 21:08
5-latek: Adam dla 40 i 10000 wspolny mianownik to 10000 bo 40*250=10000 Tak? Wiec 1 ulamek
rozszerzymy o 250
| | 1 | | 6 | | 1*250 | | 6 | | 250 | | 6 | | 256 | |
Wiec |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 40 | | 10000 | | 40*250 | | 10000 | | 10000 | | 10000 | | 10000 | |
i masz to samo
19 sie 21:56
adam: no tak, pomyliłem się w rachunkach,
dzięki
19 sie 21:59
5-latek: | | 512 | | 256 | | 128 | |
I poza tym |
| = |
| = |
| = skracaj sobie |
| | 20000 | | 10000 | | 5000 | |
19 sie 22:03
adam: | 128 | | 64 | | 32 | | 3,2 | |
| = |
| = |
| = |
| = 0,0256 i wyszło, po spierwiastkowaniu |
| 5000 | | 2500 | | 1250 | | 125 | |
0,4
19 sie 22:05
5-latek: To skracanie to tylko bylo dla zabawy
| | 512 | | 256 | |
CHcialem CI tylko pokazac ze |
| = |
| |
| | 20000 | | 10000 | |
19 sie 22:10
adam: no wiem, ale skróciłem żeby sprawdzić
19 sie 22:12
5-latek:
19 sie 22:14