pierwiastki
adam: | 3√750 | | 3√432 | | 3√−320 | |
| + |
| − |
| |
| 3√−6 | | 3√−2 | | 3√−5 | |
jak takie równanie z pierwiastkami szybko rozwiązać?
19 sie 20:06
Kacper: to nie jest równanie
19 sie 20:08
adam: | | √a | | a | |
aa już wiem, bo |
| = √ |
| |
| | √b | | b | |
19 sie 20:09
adam: wyrażenie?
19 sie 20:09
Eta:
3√750=3√125*6= 53√6
3√432=3√216*2= 63√2
3√−320=−3√64*5= −43√5
3√−6= −3√6 , 3√−2= −3√2, 3√−5= −3√5
dokończ..........
19 sie 20:10
19 sie 20:11
adam: | 53√6 | | 63√2 | | 43√5 | |
| + |
| − |
| = −5 +(−6) − 4 = − 15 |
| −3√6 | | −3√2 | | −3√5 | |
19 sie 20:16
Eta:
| | −43√5 | |
źle napisałeś : −5−6 −( |
| = −15 |
| | −3√5 | |
19 sie 20:22
adam: ja chyba w ogóle pomyłkę strzeliłem, bo powinno być tam na końcu
| | −43√5 | |
− |
| = −4 tak jak napisałem, |
| | −3√5 | |
ale Eta, wg tego co ja napisałem wyżej z błędem, to powinien być faktycznie +
19 sie 20:24
Eta:
19 sie 20:25
5-latek: 3 sposob
Usuwamy niewymiernosci z mianownikow np
| 3√750 | | √3(−6)2 | | 53√6*(−6)2 | | 53√63 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| 3√−6 | | 3√(−6)2 | | −6 | | −6 | |
19 sie 20:52
Eta:
Ejj "małolatku"

po co tak "udziwniasz" ?
19 sie 21:14
5-latek: Witam

Pozdrawiam
19 sie 21:22